maandag 24 juni 2013

De zoektocht naar de kern van het gevaar




Auteur: Samar Yazbek
Titel: Vrouw onder vuur
Uit het Arabisch vertaald door: Hassnae Bouazza
Thema's: oorlog en geweld
Een recensie van dit boek vind je hier. 

Uit de categorie vertaalde literatuur heb ik het boek vrouw onder vuur gelezen. Ik ben begonnen aan het boek De toch van de olifant, dit boek vond ik echter niet leuk. Met geluk kregen wij diezelfde week dit boek thuisgestuurd van de Novib. Toen ik de achterkant had gelezen was ik meteen al geboeid door het verhaal. Ik heb het boek gelezen en bedacht me daarna dat het een goed boek zou zijn als "vertaalde literatuur" in plaats van het boek De toch naar de olifant. 

De Syrische Samar Yezbek is ooggetuige van al geweld in haar land. In plaats van te vluchten voor het brute geweld, zoekt zij het op. Haar roep naar vrijheid en democratie is enorm. Iedereen verklaart haar voor gek, maar Samar is vastbesloten. Als journalist vindt ze het haar taak om feiten en waargebeurde verhalen op te sporen, om zo een realistisch beeld van de opstand in Syrië weer te kunnen geven. Ze interviewt onder andere gevangenen, schrijft ooggetuigenverklaringen op en ze beschrijft wat ze waarneemt wanneer zij zich mengt in de opstanden. Internationale media hebben nog altijd nauwelijks toegang tot Syrië. Ook is de berichtgeving vooral door Westerse journalisten weergegeven, deze berichtgeving en verhalen hebben dan ook een Westerse kijk op alle gebeurtenissen. Er zijn nog amper verhalen van inheemse bewoners naar buiten gekomen. Dit komt natuurlijk vooral door de strenge dictatuur. Het is moeilijk om je eigen mening te kunnen uiten. Ook achter de informatie zelf komen is geen makkelijke taak. Zoals in het boek al duidelijk wordt, speelt Samar met haar eigen leven en eigenlijk ook met het leven van haar dochtertje. Het is erg gevaarlijk wat Samar Yezbek allemaal uitspookt. Ze zoekt zo veel mogelijk geweld op en komt op plaatsen waar ze eigenlijk niet hoort te zijn. Dit allemaal om meer informatie te krijgen over wat zich allemaal afspeelt in Damascus en omgeving. Haar boek is ook een manier om te verwerken wat ze voor verschrikkelijks heeft meegemaakt daar. Ze gebruikt dan ook veel, maar niet altijd begrijpelijke, metaforen om zich zo goed mogelijk te kunnen verwoorden. 

Het boek vrouw onder vuur is dan ook een dagboek verslag van de het begin van de opstand. Vrouw onder vuur heeft een verteltijd van 5 maanden (van maart 2011 tot en met augustus 2011). Zij observeerde niet alleen de opstand, maar nam ook deel aan de opstand. Met vele burgers ging ze de staat op om een einde te maken aan veertig jaar dictatuur. 

Zelfs is Samar meerdere malen opgepakt tijdens demonstraties en mishandeld. Het regime heeft haar al  snel in de gaten, hierdoor verliest ze nog meer vrijheid. 
Het geweld en het gevaar is niet het enige obstakel in haar zoektocht naar feiten en waargebeurde verhalen, ook emotioneel krijgt ze een grote schok. Ze wordt namelijk verstoten door haar familie na een lastercampagne tegen haar. Het lijkt alsof iedereen zich tegen haar keert. Constant moet ze oplettend zijn, niemand is in zulke tijden te vertrouwen. Ze is bang om verraden te worden. Uiteindelijk besluit ze om samen met haar tienerdochter vluchten en verlaten ze het land. Dit doet ze nadat ze er achter is gekomen dat het regime haar niet wil doden, maar gek wilt maken. Bovendien wordt ze overspoelt door dreigbrieven en dreigmailtjes, van bijvoorbeeld mannen die vinden dat zij geen goede moslimvrouw is of van voorstanders van Assad en zijn regime. Haar waardigheid wordt aangetast en ze snakt naar rust en slaap. Har besluit heeft haar wel de Oxfam Novib award opgeleverd. Deze award is voor schrijvers / journalisten die vanwege hun werk vervolgd worden. 

Het boek speelt zich vooral af in de grote stad Damascus. Met gevaar voor eigen leven zet zij zich in in de strijd tegen de dictatuur en ontfermt ze zich over anderen. Met haar persoonlijke verhaal weergeeft ze niet alleen de menselijke, maar ook de onmenselijke kant van de gebeurtenissen en het geweld in Syrië. 

De sjitisch islamistische president Assad onderdrukt het volk in Syrië. Driekwart van de bevolking is echter soennitisch islamitisch. Bovendien is het overgrote deel van de bevolking erg arm. Dit deel van de bevolking vindt dat er te grote welvaartsverschillen zijn in Syrië en is van mening dat Assad daar iets aan moet doen. Niet alleen de regering, maar ook de rebellen hechten weinig waarde aan het welzijn van de burgers. Doordat de rebellen een guerrilla strijd, zijn ook veel burgers de dupe hiervan. Dit zorgt er dan ook voor dat lang niet alle burgers achter de rebellen staan, ook al zeggen de rebellen dat ze zich inzetten voor de vrijheid van de burgers. De rebellen willen Assad afzetten en zelf de macht op zich nemen. Of dit een goed plan is valt te betwijfelen, de rebellen zijn namelijke ook geen heilige boontjes. Doordat de rebellen in hun strijd voor de vrijheid veel geweld gebruiken, doet de regering dit ook. 





donderdag 23 mei 2013

Afronding VWO 5

Ter afronding van mijn bloggen voor VWO 5 ga ik alle boeken met elkaar vergelijken.

Ik begin bij het boek dat ik het minst leuk vind. Dat is het boek Kaas, geschreven door Willem Elschot. Het boek is erg ouderwets geschreven. Ook vind ik de onderwerpen niet echt interessant. Gelukkig is het een dun boekje.
De stille kracht vind ik wel redelijk. De verhaallijn is goed. Ook vind ik het goed hoe de krachten werden beschreven.
Het boek Mooie meisjesmond vind ik wel een leuk boek. Maar het was wel minder leuk dan dat ik verwachtte. Het is op een heel kinderlijke manier geschreven. Seks is een belangrijk onderwerp van het boek, maar het lijkt of de hoofdpersoon er helemaal niks vanaf weet. Daardoor lijkt het meer een kinderboek. Dit vind ik jammer. De verhaallijn is wel leuk. Ook is het leuk dat het leven in Indonesië duidelijk word beschreven.
Het leukste boek dat ik heb gelezen is zonder twijfel het boek  Vrouw onder vuur van Samar Yazbek. Dit boek is vertaald naar het Nederlands.
Het is een erg recent boek en gaat over een interessant onderwerp, namelijk de oorlog in Syrië. Het verhaal is vertelt uit de ogen van een ooggetuige van alle nare gebeurtenissen daar. Wanneer je het boek leest, word je helemaal meegesleept in haar verhaal. Het is echt een heel erg mooi boek, een echte aanrader!

donderdag 7 maart 2013

Van ongeschonden, puur Indisch meisje, naar geschonden, half Nederlandse vrouw


psychologische roman

Cultuurverschillen, Seksualiteit

Mijn derde weblogopdracht gaat over het boek Mooie Meisjesmond van Marion Bloem.  De hoofdpersoon van dit boek is Indisch, het boek hoort bij de categorie een roman/novellenbundel uit de periode 1980-nu en past bij het thema Indonesië.

Het boek gaat over Milly Roos, een onschuldig vijftienjarig meisje. Ze is een typisch Indisch meisje, met lang zwart haar. Ze is erg smal en niet zo groot. In het begin van het boek is ze vrijgezel. Al gauw krijgt ze een relatie met de gewilde, Nederlandse Theo Gordel. Hij is erg lang en slungelig en heeft blond haar en groene ogen met bruine spikkeltjes. Met hem verliest ze haar onschuld. Ze is op gebied van seks totaal onervaren, in tegenstelling tot Theo. In het boek wordt dit duidelijk gemaakt, door de beschrijvingen van haar gedachten en de gesprekken tussen Theo en Milly. 

Blz. 111: "Dat hij met zijn handen de knoop van zijn gulp losdeed en de gulp openritste, merkte ze wel. Ze dacht dat het was, omdat hij na de maaltijd en de grote hoeveelheid pudding met een losse broek prettiger lag. Ze voelde nu niet meer de stof van zijn pantalon, maar het zachte katoen van zijn onderbroek. Het warme ding dat gloeide onder haar hand. Opeens was haar hand vochtig. Ze schrok ervan, verbaasd hoe dat kwam, zag de grote natte plek op oma's satijn en zei:  "Shit, wat is dat?" "Dat kom van mij." Zijn stem klonk zacht en zijn blik was onhandig, met die scheve mond. "Heb je geplast of zo?" zei ze geërgerd. "Mijn oma's sprei is vies." Ze wreef over het nat, zocht naar iets om het kleverige vocht mee te deppen. "Dat heb jij gedaan, "zei hij zacht, en hij pakte haar rechterhand, kuste haar vingertoppen. Ze trok haar hand los, en vroeg: "Wat bedoel je?" "Ik kon het niet inhouden" "Jezus, je bent toch geen kind meer!" zei ze vol verwijt. Hij legde haar alles uit, geduldig en zei: "Dat droogt wel weer." Maar de vlek bleef, hoe ze ook boende met wasmiddelen die in de reclame werden aangeprezen. Het werd een pijnlijke herinnering aan haar eigen onnozelheid. Ik heb de sprei nog. Alsof ik de vlek koester als een spoor van mijn onschuld, die op min oma's sprei is zoekgeraakt. "
Ze koestert een uitzonderlijke liefde voor eten en is geneigd alles wat haar overkomt te vergelijken en te beschouwen vanuit haar ideeën en ervaringen over voedsel. 


Blz. 117: "Hij omsloot haar hand, trok haar vingers van elkaar en legde ze om dat ding dat ze nog niet eerder zo had aangeraakt. De vorige keer had ze het alleen maar oppervlakkig gestreeld, het behandeld als de varkensblaas van een trom, en erop geroffeld, zacht en hard. Meer had ze van dat ding nog niet in de gaten. het had de grootte en vorm van een maïskolf. Nee, meer van een winterpeen. Het voelde als dodol doerian, zoals deze verpakt in cellofaan zacht en toch hard, net niet kneedbaar was, en de temperatuur was precies zoals de rijst op je lepel moet zijn om goed te kunnen proeven wat je eet. "
Milly worstelt met haar gevoelens voor Theo. Aan de ene kant voelt ze zich erg fijn bij Theo, aan de andere kant raakt ze haar eigen mening een beetje kwijt. Ze doet dingen voor Theo waar ze eigenlijk nog niet aan toe is. Ze mist de vrijheid en de dingen die ze vroeger deed, zoals koken. Aan het eind besluit ze haar relatie met Theo te beëindigen.
Helaas zijn er geen recensies te vinden over Mooie Meisjesmond.
Ik vond het boek overigens geen aanrader. De verschillen tussen de Nederlandse en Indonesische cultuur worden wel goed beschreven, maar er is amper spanning in het verhaal. Ook wordt alles kinderachtig beschreven, Milly is 16, maar haar gedachtes lijken te komen vaneen 8 jarig kind.



zaterdag 5 januari 2013

De eenzame zakenwereld




Kaas (1999
Mijn tweede blogopdracht dit jaar gaat over het boek Kaas, geschreven door Willem Elsschot. Dit boek is geschreven in 1933, dus ik verwachtte dat het erg ouderwets geschreven was. Gelukkig viel dit heel erg mee en had ik het boek binnen een weekendje uit. Wel kwamen er kenmerkende aspecten van die tijd voor: rijkdom en aanzien waren erg belangrijk en de man had alles te zeggen in huis. De vrouw was als het ware onderschikt aan de man. Dit is tegenwoordig haast niet meer zo, vrouwen worden gelukkig niet meer onderdrukt en zijn gelijkwaardig in het gezin.

Korte samenvatting: Frans Laarmans krijgt op de begravenis van zijn moeder een aantrekkelijk aanbod van een rijke kennis: werken in de kaashandel. Dit blijkt helaas niet voor hem weggelegd te zijn, want haast niemand wilt kaas van hem kopen. 

Tweet: Frans Laarmans ruilt zijn kantoorbaantje in voor een leven in de kaashandel. Helaas blijkt zakendoen een stuk moeilijker dan hij eerst had gedacht.